Блог

Защо е важно да принтираме нашите снимки?

Защо е важно да принтираме нашите снимки?

Причината поради, която трябва да отпечатваме нашите снимки

 

Всеки един миг от нашия живот заслужава нашето внимание. Това е моментът, в който ние можем спокойно да спрем и да се насладим на спомените, които сме успели да заснемем. Пиесата бива написана и изиграна, музикалната композиция бива композирана и изпълнена, поемите биват написани и прочетени. Снимките следват същия принцип. За да бъдат те в завършена форма те трябва да се отпечатат, за може да им се насладим максимално.

Когато отпечаташ снимка, тя придобива физическа форма. Отпечатването е процес на  материализиране на дигиталния файл. Като принтирана снимка, тя става част от нашето физическо съществуване и играе голяма роля в нашия живот, афектирайки ни по начини, които не подозираме.

 

Снимките оживяват

Когато снимките останат в дигиталния свят те могат много лесно да бъдат подминати или забравени. Дигиталните снимки се превръщат в невидими, губейки стойността си покрай купищата файлове, които се смесват при всяко тяхно повторно преглеждане.

Ние преживяваме дигиталните снимки като сън. Точно както сънищата ни избледняват, когато се събудим, така и дигиталната снимка изчезва след като плъзнем екрана и я подминем или затворим файла. Но като отпечатана, снимката става част от реалния свят и част от нашия живот.

Да, снимката си е снимка, без значение дали дигитална или отпечатана. Но принтираната снимка притежава различно съществуване, телесно съществуване и става част от света ни като нещо физично.

 

Всекидневие

Нека се замислим какво изпитваме, виждайки дигитални или отпечатани снимки. Отпечатаната снимка е изложена около нас и може да остане на показ за доста дълго време. Тя е начин ние да възстановим специален момент от нашия живот, с което да се заредим позитивно през деня. От друга страна дигиталните снимки могат само моментно да ни зарадват, ако не решим отново да потърсим конкретна снимка в архивите. Съхранявайки снимките под дигитален формат често ни кара да забравим какво е да се докоснем до нашите спомени отново. Когато принтираме и изложим физически една снимка в нашия дом или в някое студио, ние запълваме пейзажа със спомен, който оживява всеки път когато го погледнем.

 

Важен отпечатък

Когато са отпечатани, нашите снимки са постоянно напомняне за това, кое е истински важно в живота. За разлика от мимолетното вълнение, което дигиталните снимки носят докато ги превъртаме, вдъхновението на отпечатаната снимка е винаги там, за да го видим.

Когато се отегчим от потока на цифрови снимки, ние ги изключваме. Въпреки това, не можем да изключим една отпечатана снимка. Тя е там, независимо дали искаме да я видим или не. Това е важно, защото избирайки внимателно нашите снимки, те могат да бъдат източници на насърчение, когато имаме най-голяма нужда от него.


Постоянно променящото се море от цифрови изображения е част от ежедневния ни пейзаж. Изображенията ни удрят като вълни само, за да изчезнат, след като осъществят контакт. Живеем в един хаотичен свят, където има голяма вероятност да забравим истински важните неща в живота.

Трябва да отпечатваме снимки, които ни вдъхновяват и ни призовават към по-добър начин на живот. Портретите, които окачваме, могат да ни напомнят кой е важен в живота. Дори пейзажът, който сме закачили може да ни успокои и вдъхнови в трудни моменти.

 

По-силен оттенък

Докато е тъй лесно несъзнателно да забравим току-що прегледаните снимки в интернет или в телефона, то снимките от нечий албум или списание все още отекват в съзнанието ни.

Представете си, че четете книга. Докосвайки страниците, помирисвайки кориците на току-що купената книга, преживяването ни донася неописуемо удоволствие. Когато четем електронни книги ние няма как да изпитаме същото чувство, което изпитваме при нейната физическа форма. Същото може да се каже и за снимките. Мириса, допира и отдалечеността от постоянно заобикалящите ни устройства е една възможност ние да се насладим и да запомним момента по-дълготрайно.

 

Снимките в дигиталния свят

Дигиталните снимки, разбира се са важни. През годините те са станали метод ние да запечатаме максимално повече спомени. Но също както дигиталният свят е станал важна част от нашия живот, така въображението, мислите и сънищата си остават жизненоважни. След време обаче ние позволяваме сънищата да изчезнат, мислите да се забравят и въображението да се моли да се съживи в реалния сват. Още от деца ние обичаме да се докоснем до всичко, за да го опознаем истински. Ние не сме се научили да не пипаме включения котлон , защото ще се изгорим или да знаем, че леда се хлъзга чрез интернет. Всяко нещо е било изпитано под една или друга форма на допир. По същия начин, когато ние се докоснем физически до една снимка, ние сякаш се докосваме до нейната същност и спомен. Така ние събуждаме отново детето в нас.

Въпреки че ни е трудно понякога да се спрем на една-две снимки, които да принтираме, от хилядите на нашите устройства, ние все пак не се нуждаем от купища снимки, за да се досетим за конкретния спомен. Винаги има снимки, които заслужават най-много нашето внимание и будят в нас въодушевлението, което сме изпитали при заснемането им.

 

Създай нещо, което става реалност

Докато има веселба в правенето и преглеждането на снимки в дигитална среда, нашето удовлетворение не е реализирано напълно. То се превръща в такова в момента, в който ние принтираме нашите снимки. Снимка, която не бива отпечатана е като сценарий или музикална композиция, която никога не бива изпълнена. Дигиталните снимки все още имат стойност, но тази стойност се съдържа главно в надеждата, че някой ден дигиталната снимка ще бъде принтирана. По този начин ние гарантираме, че тя ще споделя телесен живот с нас, ще ни вдъхновява, развеселява и напомня.