Блог

Шест факта за Международния ден на жената

Шест факта за Международния ден на жената

Шест факта за Международния ден на жената

 

За повече от 100 години, 8-ми Март отбелязва деня, който днес познаваме като “Международен“ ден на жената. Докато намеренията му се менят от място на място, за някои страни празникът е ден за протест, за други е възможност да отпразнуват постиженията на жените и да се обърне внимание на половото равенство. Празникът е много повече от един обикновен „Ден на жената“, той крие история, мотиви и интересни факти, които следва да прочете. Нека отделим момент да проучим произхода и традициите на деня.

 

  • Международният ден на жената възниква преди повече от 100 години.

На 28 февруари 1909г. вече разпадналата се Социалистическа партия на САЩ организира първия национален ден на жената, който се състои в последната неделя на месец февруари. През 1910г. Клара Цеткин - лидерът на германската „женска служба“ на Социалдемократическата партия, предлага идеята за глобален международен ден на жената, така че хората по света да могат да празнуват едновременно. Година по-късно на 19 Март 1911г. се чества такъв ден и повече от 1 милион души взимат участие в Германия, Швейцария, Австрия и Дания. Така се поставя началото на един празник, почитан в много страни днес по света.

 

  • Празникът извоюва възможността на жените да гласуват в Русия.

През 1917г. жените в Русия отпразнували празника със стачка за “Хляб и Мир”, като начин да протестират против Първата световна война и половото неравенство. Цар Николай II- държавният глава по това време, не бил впечатлен и бил инструктиран от Генерал Кхабалов от петроградския военен окръг да сложи край на протеста и заповядва стрелба по всяка жена, отказала от отстъпи. Но жените не се уплашили и продължили протеста, което довело до абдикирането на царя. В резултат след тези събития служебното правителство предоставило право на вот на жените в Русия.

 

  • ООН официално приемат Националния ден на жената през 1975г.

През 1975г., ООН отпразнуват „Международния ден на жената“ за първи път. От тогава насам ООН става основен спонсор на събитието и окуражава и други държави да приемат празника и неговата цел: да отпразнува “Проявите на смелост и увереност от обикновените жени, които играят огромна роля в историята на техните общности и държави.”

 

  • Националният ден на жената е официален празник във много държави.

Националният ден на жената е официален празник в много държави по света, от които: Афганистан, Куба, Виетнам, Уганда, Монголия, Грузия, Камбоджа, Армения, Беларус, Черна гора, Русия и Украйна. Това са само част от местата, където 8 Март бива разпознат като официален празник.

 

  • Международният ден на жената се комбинира със Международния ден на майката на някои места.

По същия начин, както Денят на майката може да се приеме като ден на женска признателност, двата празника се комбинират в някои страни като: Сърбия, Албания, Македония и Узбекистан. На този ден децата подаряват малки подаръци на техните майки и баби в знак на любов и благодарност.

 

  • Всяка година Международният ден на жената има своя официална тематика.

През 1996г., ООН създава тематика за Ден на жената, която гласи: Празнувайки миналото, плануваме бъдещето. През 1997г. тя бива: “Жените на масата на Мира”. На следващата година тя е: “Жените и човешките права”. Тази традиция се продължава и до ден днешен. За 2021г. тематиката бе: “Нека всички изберем да предизвикаме” или #ChooseToChallenge.